• Tillverkning & tradition

  Få inblick i ett uråldrigt hantverk.

 • Stenhantverk

  Få inblick i ett uråldrigt hantverk. Det som huggs i sten kan inte massproduceras.

  Med hammare och mejsel snidas dikt och ornament till minne av livet.

  broken image

  Minnesstenar genom historien

  En bit av vårt ursprung

  I arkeologiskt material är det just stenar som bevarats allra bäst genom årtusendena. Det kan vara allt från byggnader, som antikens tempel, faraonernas pyramider och vikingarnas runstenar till byggnadsdetaljer, gatusten eller utsirade grindstolpar.

   

  Sten har även använts för små men viktiga bruksföremål - till tyngd på sländtrissor, som slipstenar, till smycken, spelbrickor och så vidare. Ofta har de varit vackert dekorerade, vilket kan tyda på att de hade stort värde och ärvdes från generation till generation.

   

  Stenar, för att markera gravar eller viktiga händelser, har använts så gott som alla kulturer runt jordklotet.

  broken image

  Stenhuggarbyn

  Chongwu i östra Kina

  Hantverk och yrkesroller ärvdes och förmedlades under långa tider från generation till generation. Man lärde sig i tidiga år och handlaget kom att utvecklas till hög expertis. Detta upphörde till stor del i Europa då skråväsendet togs bort i mitten av 1800-talet. Men i Kina finns denna sedvänja kvar. I stenhuggarstaden Chongwu har man tillverkat i sten sedan 1300-talet. Deras förmåga att titta på ett fotografi för att sedan skapa en korrekt och proportionerlig tredimensionell skulptur är exceptionell.

  broken image

  En stolt tradition

  Minnesstenar samarbetar med Edurus, som formger, tillverkar och levererar stenarna.

   

  "Jag kommer från en entreprenörsfamilj där skinnberedning och skickligt hantverk var allenarådande sedan långa tider. Därför är det intressant att samarbeta med de stolta hantverkarna i stenhuggardistriktet Chongwu, ett strävsamt folk med djupa traditioner."


  (Marcus Skinnar, ägare till Edurus gravstenar)

  broken image

  Vill du veta mer?

  Minnesstenar kan svara på dina frågor

  Få svar på fler av dina frågor om hur tillverkningen av minnesstenar går till, hantverkets historia och nutida framställning. Vill du veta hur olika stenarter ger olika resultat och hur detaljer och personliga önskemål kan huggas och slipas fram.
   

  08-673 55 30

  gravstenar@tillminneavlivet.se

 • Miljö och rättvisa

  Tillverkningen och leveransen av våra gravstenar sker av svenskägda Edurus. Edurus

  arbetar endast i väl kontrollerade arbetsmiljöer.

  Kulturarv

  Gravstenarna tillverkas i Kina. Chongwu-provinsen har varit centrum för stenhuggning i rakt nedstigande led sedan 1300-talet och förvaltar ett unikt kulturarv. Deras förmåga att skapa i sten efter förlagor i bilder och skisser är exceptionell.

  Arbetsprocess

  Det är viktigt att arbeta med nollvision för misstag. Därför har företaget utvecklat en tydlig arbetsprocess där det detaljerade arbetet noggrant dokumenteras och utvärderas. Detta leder inte bara till en bättre och säkrare arbetsprocess för stenhuggarna, utan minskar även oro och stress för dem som får en sten levererad till sig.

  Frakt

  Den grundläggande stentillverkningen sker i Kina och stenarna fraktas med containerfartyg till Europa. För att minimera transporter är det viktigt att varje sten är korrekt och att eventuella fel upptäcks före lastning. Frakt sker i samarbete med andra företag för att inte transportera halvfulla containrar. Korrigeringar, såsom tillägg till familjegravsten och liknande, sker därför inte i Kina utan av huggare här i Sverige.

  Arbetsmiljö

  Samtliga som arbetar i stentillverkningen måste genomgå säkerhetsutbildning. Arbetsutrustning, som skyddskläder och andningsmasker, är obligatoriska och kontroller och fortbildning genomförs kontinuerligt.

  Säkerhet

  Stenarna är säkrade i fundamentet av godkända stensättare.

  Vill du veta mer?

  Kontakta oss:

  08-673 55 30

  gravstenar@tillminneavlivet.se

 • broken image

  Reportage från Kina

  Utbildningsradion följde med vår stentillverkare till Kina. Lyssna på radioprogrammen om stenhantverk och begravningstraditioner:

  Bryta sten >>
  Pengar i graven >>

 • Har du frågor och funderingar?

  Här i vår nätbutik kan du beställa en personligt utformad gravsten. Vi har direktkontakt med stentillverkaren och kan därför hålla lågt pris men alltid till hög kvalitet.

   

  Vår rådgivare följer dig i processen från skiss till montering och ansvarar för en säker leverans.

   

  Som kund betalar du inte förrän stenen står på plats.

  Tel: 08-673 55 30
  Måndag - torsdag 9.00 - 16.00

  Fredag 9.00 - 14.00

   

  E-post: gravstenar@tillminneavlivet.se

  Lämna ett meddelande och vi ringer upp.

  Du förbinder dig inte att köpa.

  Vi är till för att svara på dina frågor.

 • broken image
  broken image

  ´

  broken image
  broken image

  ´

 • Läs nätmagasinet

  om livskraft och sorgetraditioner

  - artiklar, musik, bilder, reflektioner