• Minnesstund i naturen

  en värdig stund till minne av livet med naturen som tröst

 • Minnesstund ute i det fria

  av Malin Skinnar

  Vi vandrade över stranden till begravningscermonin.

  Regnet föll. Svanar vänslades i strandbrynet och solen bröt igenom. En oändlig doft av vårblommor mötte oss. I vattnet dök två sälar upp för att vila en stund på varsin sten, lämna och försvinna. Det var som om naturen gav alla sörjande allt hon kunde för att stilla den stora frågan.

  Frågan om vad som händer sen …. Jag vill gärna berätta om hur man kan göra en annorlunda minnescermoni inför en begravning. Det jag var med om kändes värdigt och hedrande, till minne av livet.

  Mitt i naturen

   

  Det var förmiddag och ceremoni skulle hållas för älskad. Vandringsleden gick i närheten. Den han så ofta promenerat. Grinden slog i vinden, och båten låg där som den alltid gjort.

  Men dagen var ny och stunden kommen då vi samlats för att ta avsked. En efter en kom anhöriga gående mot tältet. Blommor och regndroppar. Himmelen öppnade sig för en vacker minnesstund.

  Till minne av livet

  Barnen lekte. Korgar bars in. Snittar, dryck och buteljer. Kakor, kaffe och en bar. En vacker ekpjäs, stor och otymplig, men viktig del av ritualen. En samlingspunkt för avsked. Baren hade alltid funnits i hemmet och var platsen för glädje och sorg, skratt och vemod. Fyra man fick lyfta in den i tältet. En stor och nästan maskulint kantig möbel med mörka snirklar och träsniderier.

  Barnen lekte. Korgar bars in. Snittar, dryck och buteljer. Kakor, kaffe och en bar. En vacker ekpjäs, stor och otymplig, men viktig del av ritualen. En samlingspunkt för avsked. Baren hade alltid funnits i hemmet och var platsen för glädje och sorg, skratt och vemod. Fyra man fick lyfta in den i tältet. En stor och nästan maskulint kantig möbel med mörka snirklar och träsniderier.

  Minnesstunden

  Gästerna började anlända. Framme vid baren stod ett bord. På bordet massor av blommor och tända ljus. I mitten en urna av näver. Ljusaste, vackraste näver. Jag strök min hand över fotografiet. Det stod i en ram tätt intill.

  Han såg glad ut på bilden. Som han alltid gjorde när vi kom på besök – som vi mindes honom. Nu öppnades ceremonin av de anhöriga. En dikt till ljudet av vinden.

  Andakten

  De valde en minnestund utan präst. Religion kändes främmande i en svår stund som denna. De närmast sörjande valde själva att leda andakten. Jag vill kalla det andakt även om man i kyrkan kopplar begreppet till bön och hymn.

  Ordet andakt kommer från tyskans andenken med betydelsen att tänka på någon. Och denna stund blev verkligen en minnets högtid.

  Tal med samling runt baren

  Just när familjen höll sina minnestal öppnade sig himmelen och regnet fullkomligt forsade ned över oss. Ett himlaspel av tusentals droppar föll likt universums trumvirvlar över tältet. När det lugnat sig berättade de anhöriga om hans liv. Hans uppväxt och personlighet.

  Hur de delat barndom, glädje och sorg ihop. Hur han alltid skapade fest och glädje. Hur den naturliga samlingspunkten var just baren. Den som stått i hans hem och knappt kunde flyttas. Pjäsen av ek och tunga stommar som nu blev en trygghet i gråten.

  Sången gav andrum

  Mellan dikter och minnesberättelser spelades musiken han älskat. En iPad, en bärbar högtalare, ett båtbatteri och en lång sladd. Opera och poetiska vistolkningar. Det var så stillsamt, rent och behagligt att klumpen i halsen kunde följa musikens toppar och dalar, knytas och ge efter, ta nya tag och ge efter igen.

  Vi sjöng en visa som ingen kunde men det var vackert och gemensamt. Trevande sångverser blev värmande tröstestöd. Vi försökte sjunga och de närmast sörjande kunde vila medan vi andra bar upp andakten.

  Vi lyfter våra glas

  På bordet med den vita duken för näverurnan fanns en korg. Vi fick alla gå fram och lägga en blomma i korgen och stryka urnan till avsked. Det var en vacker stund. En mild stund. En helt egen ceremoni.

   

  Under det sista minnestalet gick hans dotter in bakom baren och fyllde glasen till en sista hälsning.

  Vi samlades alla och höjde våra bägare. Mer tårar men även samtal, skratt och närvaro. Det kändes som han var med oss. Och det var viktigt. Det var rätt att göra en ceremoni så lik hans eget liv som möjligt. Sorgen fick plats i en vardaglig situation och allas saknad blev samlad.

  En glädjerik hyllning i tårar

  Vid sidan av baren stod plockmat, snittar och frukter. Vi satt utanför tältet på stenar och talade. En del samlades i baren. Många hade inte setts på länge. Efter en stund låg ett mjukt sorl runt om oss precis som familjen ville.

  En glädjerik samling till hans åminnelse. Några av oss gick en liten stund på stranden. Allena eller med ett barn i hand. Tog farväl bland vajande vårblommor.

  Den sista vilan

  Familjen hade valt kremering och urnsättningen skulle ske samma dag. Vi begav oss till kyrkogården där familjegraven fanns. Barnbarnen ville bära näverurnan och vi stod nära varandra i tystnad då den sänktes ned bland tuvorna. Vi la blommor över urnan och tog farväl. Ett av de yngsta barnbarnen sjöng såväl under andakten som vid jordfästningen. Det blev stort oerhört starkt för oss alla. En liten människa med så mycket kraft.

  Det var en vacker dag med mycket kärlek till minne av livet. Vi lämnade och kände att de nog möttes nu. Alla älskade som lämnat jordelivet för att välkomna honom med svängom bland molnen. Det kändes fint och stillsamt. Värdigt.

  Hur arrangerar man själv en begravning?

  Sorgen hade tagit dem alla hårt men ändå blev andakten så vacker. De ville ha en värdig stund till minne av livet med naturen som tröst.

   

  Praktiskt stöd fick de via begravningsbyrån för att kunna arrangera begravningen personligt. De sköter om alla formaliteter. Bland mycket annat hämtar de den avlidne och ordnar med transport till bårhus, informerar skatteverket och skriver ut ett dödsbevis.

  Man får via begravningsbyrån hjälp att välja kista eller urna, och de sköter om införandet av dödsannons. De kan även ta emot anmälan från gäster som vill komma på andakten och leverera blommor.

   

  Själv får man kontakta eventuell präst och be om särskild klockringning om man vill ha det utanför normala ramar samt ta kontakt med kyrkogårdsvaktmästarna för urnsättning och höra efter när det kan ske.

  Eftersom familjen inte ville ha kyrklig andakt funderades på kapell eller tält i stad eller natur. De valde vandringsleden vid havet och fick söka upp markägaren för att be om tillstånd för tältet.

   

  Tältet beställdes genom en firma som riktar sig till högtider och evenemang. Familjen beställde ett tält med fönster på tre av de fyra sidorna. Det skulle vara en ljus minnesandakt. Tältfirman organiserade uppsättning av tältet samt levererade bord och stolar. Näverurnan ville man ställa invid baren på ett eget bord dekorerat med blommor.

  En vit manglad linneduk med höga stearinljus brann under hela andakten. Invid urnan fanns en korg för alla oss gäster att lägga de små blombuketterna i, som man av sed brukar lägga ovanpå kistan. Det blev mycket vackert samlat i korgen och kändes som ett värdigt och naturligt farväl.

   

  Familjen bad bygdens florist skapa mjuka, böljande dekorationer. Vi fick en högtidsstund som blev lugn och stillsam med ett respektfullt mingel runt den kraftfulla ekbaren. Precis som han skulle älskat.

  Do not shed tears when I have gone – but smile instead because I have lived …
  D. Harkins

  << Föregående inlägg - Nästa inlägg >>

All Posts
×
×
Terms & Conditions
Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kunna kontakta mig och skapa en ritning. Uppgifterna du lämnar här lagras säkert i vår databas och överförs till den samarbetspartner som är direkt involverade i leverans av er produkt. Meddelandet sparas som längst i tolv månader. Om ingen order har skapats så rensas uppgifterna. Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.
×
Privacy Policy
Integritetspolicy Till Minne av Livet - Waysidestories OU 
Till Minne av Livet värnar om dig som kund, vilket bland annat innebär att vi hanterar dina personuppgifter på ett sätt som tar hänsyn till din integritet. I denna integritetspolicy beskrivs vilka personuppgifter vi samlar in från dig genom våra interaktioner med dig samt hur vi använder dessa uppgifter. Integritetspolicyn beskriver även dina rättigheter gentemot oss och hur du kan göra dina rättigheter gällande. Du kan alltid kontakta oss om du har frågor kring integritetsskydd och behandling av personuppgifter genom att skicka ett e-postmeddelande till info@tillminneavlivet.se eller ringa kundtjänst på telefon 08-673 50 00

Denna policy gäller för alla personuppgifter som samlas in i samband med att du: 
Lämnar dina kontaktuppgifter och andra personuppgifter via personlig kontakt med oss
Fyller i dina kontaktuppgifter digitalt på någon av vår webbplats.

Vad är personuppgifter och vad är en behandling av personuppgifter?
Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en person som är i livet. Exempel på personuppgifter är namn, personnummer, adress, e-postadress, telefonnummer, bild, köphistorik etc. En behandling av personuppgifter är allt som görs med dem, exempelvis insamling, bearbetning, ändring, lagring, läsning, utlämning, avidentifiering eller radering.

Hur använder vi personuppgifter?
Till Minne av Livet behandlar personuppgifter i syfte att sälja produkter i webshopen, t.ex. för att administrera beställningar och leveranser samt hantera reklamations- och garantiärenden. Behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt köpeavtalet. Om uppgifterna inte lämnas kan våra åtaganden inte fullgöras och vi tvingas därför neka dig köpet. De personuppgifter som behandlas är identitetsuppgifter, t.ex. namn och personnummer, kontaktuppgifter, t.ex. postadress, telefonnummer och e-postadress, samt köpinformation, t.ex. beställda produkter och ordersumma. Om ingen order har skrivits på inom ett år efter förfrågan kommer uppgifterna att raderas. Personuppgifterna gällande ett avtal som har slutit mellan Till Minne av Livet och kund sparas i syfte att hantera eventuella reklamations- och garantiärenden.

Till Minne av Livet behandlar personuppgifter i syfte att fullgöra rättsliga förpliktelser som att följa tillämplig lagstiftning, t.ex. bokföringslag och GDPR. De personuppgifter som behandlas är identitetsuppgifter, t.ex. namn, kontaktuppgifter, t.ex. adress, köpinformation, t.ex. köptidpunkt, artikelnummer och ordersumma. Personuppgifterna bevaras i 7 år enligt bokföringslagen.

Hur samlar vi in personuppgifter?
Till Minne av Livet erbjuder dig möjlighet att via våra webbplats beställa gravstenar från oss. Via vår webbplats samlar vi in information om ditt namn, uppgifter hur du kan bli kontaktad och information som även är nödvändig för fakturering.
Data som samlas in automatiskt när du besöker någon av våra webbplatser
Vi använder oss av så kallade Cookies för att analysera trafiken på våra webbplatser. Bland annat antal besök, vilka sidor som besökts samt trafikkällor allt i syfte att förbättra användarupplevelsen för besökarna. Denna data är aggregerad och därför anonym. 
Vi använder oss också av cookies i vår marknadsföring för att vår annonsering ska bli så relevant som möjligt för våra kunder.

Mottagare av personuppgifter och anledningar till att vi delar dina personuppgifter
Till Minne av Livet delar dina personuppgifter med leverantörer eller underleverantörer för att fullgöra avtal gentemot dig. Vi delar dina personuppgifter med företag som hjälper oss med marknadsföring och IT-tjänster. När du tillhandahåller personuppgifter för ett köp delar vi dessa med banker och andra leverantörer av betalningstransaktioner och finansiella tjänster. Vi anlitar även företag för att tillhandahålla leverans av produkter som behöver tillgång till personuppgifter för att kunna tillhandahålla dessa tjänster. Vi kan likaså komma att lämna ut personuppgifter till myndigheter om vi är skyldiga att göra det enligt lag.

Ändamål med behandlingar av personuppgifter
När du registrerar dig för att bli kontaktad av oss, registreras dina lämnade uppgifter i våra affärssystem och om rådgivningen övergår till ett uppdrag sparar vi dina uppgifter så länge avtalsförhållandet löper med laglig grund såsom bokföringslagen, samtycke och intresseavvägning. Behandlingen är nödvändig för att fullgöra ett avtal i vilket den registrerade är part eller för att vidta åtgärder på begäran av den registrerade innan ett sådant avtal ingås.

Säkerhet
Till Minne av Livet skyddar dina personuppgifter genom tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder. För att förhindra obehörig åtkomst och för riktigheten hos informationen använder vi oss av kryptering när det gäller känsliga uppgifter, såsom uppgifter om personnummer.
Till Minne av Livet har interna riktlinjer för e-post som reglerar hur vi ska hantera e-post med personuppgifter, samt dokumenterade rutiner som reglerar gallring av e-post. För att kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi även skicka personuppgifter till våra samarbetspartners. Den e-post Till Minne av Livet skickar är krypterad, men mottagaren ansvarar för konfiguration av sitt system och därmed även att aktivera kryptering.

Hur begär jag registerutdrag, återkallar samtycke etc? 
Du har som privatperson rätt att kostnadsfritt, en gång per år, skriftligen begära att få ta del av vilka personuppgifter som behandlats av Till Minne av Livet. Du har rätt att när som helst begära rättelse av eventuella felaktiga eller ändrade personuppgifter och kan motsätta dig behandling av personuppgifter för marknadsförings-ändamål varpå uppgifterna spärras från sådan användning. Återkallande av samtycke kan göras genom kontakt med vår kundtjänst. 

Viktigt: din ansökan om registerutdrag ska innehålla namn och personnummer samt vara undertecknad för att kunna behandlas. Registerutdraget skickas sedan till din folkbokföringsadress för att säkerställa att informationen kommer fram till just dig. 

Märk kuvert "registerutdrag" 
Till Minne Av Live - Waysidestories OU
Viljandi maakond, Viljandi Linn, Lossi tn 22, 71003, Estland

e-mail: info@tillminneavlivet.se

Övrig upplysning: 
Företagets registreringsnummer i Estland är Waysidesto OU-EE14516535