Return to site

Kan man klä av sig sorgen

av Täpp Lars Arnesson

broken image

- Täpp Lars Arnesson -

Återskapandet av en sorgejacka

Morfar satt i sängen på lasarettet och sken som en sol.

- Vet du Lars, i sommar fyller jag 90 år, det är inte alla som får göra det!

Hans vita hår var rufsigt och han liknade mer en Emil i Lönneberga än en morfar som nyss haft hjärtinfarkt. Han satt där och såg ut genom fönstret, såg björken utanför där vårfåglarna börjat sjunga. I morfars värld var björken egentligen en rönn och stod utanför fönstret hemma i Malung. I morfars värld satt han i sin egen säng och vi var på något vis jämngamla, han och jag.

Han berättade om alla de gamla i byn, de som vandrat före för länge sedan. Jag lyssnade och njöt och tänkte att ibland är livet barmhärtigt. Hans sviktande minne gjorde honom bara nöjd och glad istället för att oroa sig för den infarkt som trasat sönder hans hjärta. Två dagar senare var morfar borta.

broken image

Inför morfars begravning sydde jag nya sorgdräkter till mina barn, då 5 och 7 år gamla. Jag tror nämligen att det är viktigt att barnen också får delta i begravningar, döden är ju faktiskt en lika stor del av livet som födelsen. Jag tror också att kläderna spelar en viktig roll vid begravning. Jag hörde en gång en begravningsgäst säga

- Jag hatar de här förbannade begravningskläderna, sorgen sitter inte i kläderna.

döden är ju faktiskt en lika stor del av livet som födelsen

Jag tänkte i mitt stilla sinne, du har fel, sorgen sitter också i kläderna, det är därför du avskyr begravningskläderna. Efter en begravning upplever jag att det är skönt att få ta av sorgkläderna, det blir rent symboliskt, som att få klä av sig sorgen för en stund.

broken image

Till varje folkdräkt finns det detaljer som förkläden, västar, sjalar mm som markerar att man har sorg eller är begravningsgäst. Dessa dräkter och sorgedetaljer har växt fram under generationer och århundraden av sedvänjor och sociala koder.

broken image

När begravningsdagen för morfar kom och barnen var färdigklädda i sina dräkter satte min son sin nyinköpta keps på huvudet. Protesterna från min sida höll så när på att slinka ur mig när jag istället ställde frågan:

- Varför vill du ha kepsen? Du har ju dräkten på dig!

- Därför att jag känner mig fin i den och vi ska ju på morfar Nils begravning, svarade min 5 årige son.

sorg är något personligt som vi delar med alla

Självklart fick han bära kepsen på sin gammelmorfars begravning. Sorg är något personligt som vi delar med alla. Med respekt och gemenskap kan vi hjälpa varandra genom sorgen.

broken image

Foto: Täpp Lars Aronsson

Besök gärna Täpp Lars hemsida www.tapplars.se

Gilla Täpp Lars på Facebook https://sv-se.facebook.com/tapplars

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image