Return to site

I min pappas himmel

Bok av Olga Magnusson & Anna Wilén

broken image

- Olga Magnusson & Anna Wilén -

Sorgetexter blev till en bok

I en och en halv dag grät jag hejdlöst när min pappa dog.

Jag berättade det inte för någon utan bara grät.

För min vän Anna hade det varit annorlunda. När hennes pappa tagit sitt sista andetag, ringde familjen runt till alla vänner. De kom hem till Olle där han låg i det ljusa sovrummet innanför köket, för att ta avsked, för att gråta och dela. Anna arbetar med jorden. Hon bor på samma gård där hennes familj brukat jorden i åtta generationer.

Jag minns Annas pappa Olle som stor och varm. Alltid med ett gott ord. Cancern drabbade honom och Anna skrev på små papperslappar; på allt hon kom åt för att klara sig igenom sjukdomen och eländet.

broken image

Åtta år efter Olles död läste Anna sina sorgetexter på nytt och hon lät mig läsa dem. Starka, vackra ord fulla av kärlek, sorg och liv. Orden skulle komma att bli en bok. När Anna frågade om jag ville illustrera den svarade jag ödmjukt men tveklöst ”ja”. Vårt samarbete var pur glädje. Jag hade ett i stort sett ett färdigt manuskript att arbeta med. Men då och då ringde Anna om ett ord som skulle ändras. Eller något annat som skulle strykas. Någon gång önskade hon en radbrytning.

Fascinerad såg jag hur små, små förändringar gjorde den redan så fantastiska texten ännu bättre.

Det värmländska bokförlaget Votum tog oss in under sina vingar och gjorde upp en tidsplan för arbetet från Annas papperslappar och mitt fotografi och min formgivning via tryckeri i Lettland till färdig bok för bokdiskarna.

broken image

Så en vinterdag ringde Anna och berättade med glädjetårar i rösten, att hon höll vår nyfödda bok i sina händer och den var så fin! Vi ordnade stor fest. I det nybyggda potatislagret ordnades sittplatser. Min man hade komponerat musik. Anna läste sina texter och jag visade ljusbilder.

 

SÅ NÄRA SLUTET

 

Döden närmar sig

Obevekligt

Oundvikligt

Minut för minut

 

Vi lever så nära slutet

att endast en hinna

en fosterhinna

skiljer

vårt nu

från sedan

broken image

Efteråt tågade alla mot Annas kök och ett knytkalas med ett dignande bord av så mycket gott och med så mycket trängsel och trivsel som jag aldrig kommer att glömma. Vi åt och gladdes åt den nyfödda boken. I dörröppningen till ett sovrum stod barnen och sålde boken.

broken image

Så fick jag ett telefonsamtal från herr Åkerblom, förre länsbibliotekarien i Värmland. Han ringde å föreningen Värmlands litteraturs vägnar. Vår bok hade blivit utsedd till vackraste Värmlands boken! Motiveringen var fin, men jag undrar om jag inte tycker att deras recension av boken var snudd på ännu finare:

"Språket är så osentimentalt sentimentalt, att en läsare måste förundras. Det här är en uppbyggelsebok, inte så mycket för den kristna ton där finns, som för att den ingjuter tro hos läsaren på kärlekens och livets krafter..."

broken image

Då och då efter sin död kom Olle på visit till Anna i drömmen. På morgnarna efter dessa besök pratade hon med sin mamma i huset intill och det visade sig som oftast att han även tagit svängen in till sin fru och också hälsat på i hennes dröm.

Så brukade de höra med varandra vilka kläder Olle hade haft på sig - för han bytte nämligen kläder även i himlen - jo, den blå Helly Hansen tröjan och de gröna byxorna.

Dikten är hämtad ur Olgas och Annas bok I min pappas himmel (Votum förlag)

Olga Magnusson

konstnär, formgivare och bloggare
Besök bloggen: olgamagnusson.se

 

Anna Wilén

jordbrukare och berättare

Olga Magnusson

konstnär, formgivare och bloggare
Besök bloggen: olgamagnusson.se

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image