Return to site

Att välja sång till avsked

av Sanja Streuli

broken image

- Sanja Streuli -

Välja sång med hjärtat

När man väljer sång till begravning

ska man välja med hjärtat.

Inte lyssna på vad andra tycker.

Inte bry sig om vad andra ska tänka.

Det sista avskedet måste vara personligt. Det måste vara äkta och ärligt utifrån våra egna önskemål. I bästa fall har den vi förlorat berättat om dessa önskemål, men oftast är det inte så. Sorgen kan förlama oss och många gånger låter vi därför någon annan välja. Det finns en rädsla för att göra fel. Valen vi gör går ju inte att göra om. Det slutgiltiga är just slutgiltigt. Och tänk om någon misstycker?

Men det är bara du som närmast anhörig som vet vad som är rätt. Lita på din känsla. Våga välja favoritlåten även om den kanske inte känns ”passande” för sammanhanget. Musik är en stor del av våra liv så låt den flöda även nu. Lika mycket som ett avsked är det ju en hyllning av den fantastiska människa som levt och berikat våra liv.

broken image

Så känner jag. Och det är därför jag tycker att det är så fantastiskt att vara begravningssångerska. Att få bidra till att det tunga blir lite lättare och det mörka en gnutta ljusare. Det gör jag genom att vara fullständigt närvarande och sjunga med all den inlevelse ögonblicket förtjänar.

Men jag har sjungit både Dolly Parton, Europe och Ella Fitzgerald på begravningar. Liksom Ted Gärdestad, Sonja Aldén, Nat King Cole och många, många fler. Jag önskar dig som just mist någon att finna ljus och styrka. Kanske i en sång.

broken image

Sanja Streuli har stått på scen sedan hon var 11 år. Sång, dans och teateruppsättningar har varvats med konferencier- och eventuppdrag. Så ingen blev förvånad när hon efter 25 år i marknadsföringens och kommunikationens tjänst gjorde sången till sitt yrke. I dag varvar hon sånguppdrag med sin andra passion; att coacha människor att bli sitt bästa jag.

broken image
broken image
broken image
broken image