Return to site

Andreas Bondpär – konstnären bakom stenen

I Malung finner du Andreas Bondpär, en konstnär som förvandlar livets minnen till eviga konstverk. Med en bakgrund som tatuerare har Andreas gått från att uttrycka sig på hud till sten. Varje hugg bär med sig historier och är en hyllning till dem som gått före oss. Hans resa från tatueringsstudion till stenfabriken är en berättelse om passion och hantverkets konst.

broken image

”Jag såg att arbetet med gravyr av sten är ganska likt tillvägagångssättet när man tatuerar, både tekniskt och tankemässigt. På samma sätt som när man tillverkar en stencil och fäster på kroppen för att följa, tillverkar man en stencil som man sätter på gravstenen när man graverar. Som gravstenstillverkare får vi också ofta foton på tatueringar som de efterlevande vill använda som motiv för egen dekor eller fotoblästring på våra gravstenar. Tatueraren i mig känner igen behovet av förevigande,” säger Andreas.

broken image

Varje sten är ett unikt konstverk som speglar människors personlighet och historia. För Andreas är det en hyllning till livet och en möjlighet att inte bara forma stenens yta utan även människors minnen och känslor.

Hos Edurus kan du ta del av historien om “den tatuerande gravstenskonstnären”.

Varje sten är en berättelse och en kärleksförklaring till konsten och de människor som den hedrar.