• Sorgetraditioner

  Seder och bruk i sorg och vid begravning.

  Genom tid och rum.

 • Sorgetraditioner - seder och bruk

  Följ med oss ut i världen eller kanske till nästa by. Seder, bruk och traditioner i samband med begravning och sorg kan ibland te sig märkliga och exotiska.

   

  Och ibland är de vackra och obegripliga plötsligt ger de mening till det där oförklarliga med livet och döden.

 • broken image

  av Birgitta Sundin

  En sån märklig, men fantastisk känsla att vandra runt på Skogskyrkogården i Stockholm i fullmånens sken - inte se annat än mörka silhuetter i tusentals, på väg att skänka ljus och tänka på nära och kära som inte längre finns bland oss.

  Läs mer...

  broken image

  av Sofia Joons

  När man byter land lär man för det mesta känna sin nya kultur från livets glada sidor. Sakta men säkert blandas konserter och sommarteatrar upp med nyvunna vänners födelsedagar och bebislycka. Och till sist även avsked i form av begravningar. Läs mer...

  broken image

  av Astrid Selling

  En plats med starka minnen. Tänk att bara en dagsresa bort, österut över havet, finns en av Europas märkligaste platser – Kryziu Kalnas – Korskullen, Hill of Crosses, i Šiauliai i Litauen. Mitt i det flacka slättlandskapet reser sig en kulle.

  Läs mer...

  broken image

  av Malin Skinnar

  I byn Obenitsa i Estland möts alla familjer en gång om året i andra delen av Augusti för att hålla picknick på kyrkogården. Jag visste inte om jag skulle våga mig in, om jag var välkommen.

  Läs mer...

  broken image

  av Malin Skinnar

  Djupt inne i hjärtat av Hursul, i byn Sheshory i sydvästra Ukrainias högland, följs den döde av urålderliga ritualer genom byn på väg till kyrkogården. Byborna sägs ha en romantisk föreställningsvärld där även döden ses som vacker. Läs mer...

 • broken image