• Den inre och den yttre vägen

  om att vandra till Santiago de Compostela

 • Den inre och den yttre vägen

  av Åsa Gunnarsson

  Vad är det att pilgrimsvandra? Att gå till en plats av särskild

  religiös betydelse? Varför då? Var det inte någon medeltida botgöringsgrej? Det kan väl inte vara därför så många människor, från jordens alla hörn, pilgrimsvandrar idag?

  Oavsett vad man tror eller inte tror, så är det något visst att gå en väg där tusentals och åter tusentals människor har vandrat fram genom århundradena. Att följa i fotspåren av tidigare pilgrimer. Det gör något med vägen, tänker jag, med människorna som bor längs vägen och de som går på vägen.

   

  Redan när man tar beslutet att pilgrimsvandra, börjar egentligen vandringen.

  Att nöta vägarna hemomkring för att gå in de nyinköpta vandringskängorna. Att utforska vad som händer med kroppen när man går längre än en söndagspromenad. Att packa och packa om, kanske under flera veckor. Lägga till, plocka bort, försöka plocka bort mer än man lägger till. Kämpa med sina inre demoner - "Gå 80 mil??? Du som inte ens kommer iväg till Friskis och Svettis en gång i veckan!"

  Så står man helt plötsligt där på platsen som man bestämt ska få bli startpunkten för vandringen. "Har du gått hela vägen?" frågar många efteråt. Men vad är "hela vägen", när det egentligen bara finns ett mål? Några låser dörren hemma och börjar helt enkelt gå. Andra anpassar sig efter hur mycket ledighet man har till sitt förfogande och vad man tror sig klara av.

  Kanske har pilgrimsvandringen funnits drömmarna i många år: "Någon gång ska jag pilgrimsvandra." Och en dag vaknar man och ställer sig själv frågan: när är "någon gång"? Är det kanske nu? Framtiden vet man inget om, men nu är jag frisk, nu har ett jobb som är någorlunda flexibelt, nu har jag en liten slant sparad för semester.

  Startpunkt och starttid, nu ska kängorna snöras, ryggsäcken på och första stegen tas. Det pirrar i magen. Hur gör man? Borde jag tända ett ljus i kyrkan först? Där framme går ett helt gäng. De har stavar. Borde jag haft en stav? Gruset knastrar under kängorna, det sluttar brant uppför.

  Jag borde försöka vara i nuet, närvarande, tänker jag. Njuta av allt det vackra jag ser. Regnet börjar strila ner. Världen liksom krymper och blir mindre när vyerna skyms av moln och glasögonen täcks av vattendroppar. Ganska skönt på sitt sätt, i alla fall om regnkläderna varit av bättre kvalitet.

  Så möter man en medvandrare. Eller möter och möter... kommer ifatt eller blir ifattkommen snarare, alla går ju åt samma håll. Kanske bara en kort hälsning och ett leende som skingrar orostankar och värmer hjärtat. Eller kanske en försynt fråga om det är okej att slå följe en liten bit på vägen?

  Samtal som blottläger hjärtats längtan och sorger, men ofta lämnar en utan kunskap om namn och yrke. På vägen möter jag dem som bär på stor sorg, som förlorat barn, make, maka. Han som supit bort sin familj och försöker börja om, hon som tappat bort sig själv i en svår relation och försöker hitta hem.

  På vägen möter jag de äventyrliga ungdomarna, vars tankar utmed vägen långsamt skiftar fokus från billigt vin till djupa livsfrågor och idealisterna som vandrar för att samla in pengar för den goda saken, men som på vägen tvingas möta sina egna begränsningar.

  På vägen vandrar paret som alltid pratar om mat, men som långt ner under ytan bär på smärtan över ofödda barn och barndomsvännerna som hamnade på var sin sida av jordklotet men nu, som pensionärer, summerar sina liv för varandra.

  Steg läggs till steg. Vandrandet blir vardag. Soluppgång över fälten, frukost på en bar, vissla på en sång, grodor som kväker i diket, paus för att titta till fötterna, storkar på ett kyrktorn, en lunchsmörgås vid vägkanten. 

  En herde med får, en äldre kvinna som hackar i sitt grönsaksland, hitta någonstans att sova för natten, tvätta sig själv och sina underkläder, sträcka ut sig på sängen en stund eller skriva lite dagbok.

  När fötterna fått vila lite lockar det att gå en promenad och titta på omgivningarna (jo, det är sånt en pilgrim gör på sin "fritid", men i sandaler och utan packning), träffa några andra pilgrimer och bestämma var man ska äta ikväll, på restaurang eller laga mat gemensamt? Och slutligen i med öronproppar för att kunna sova trots andra pilgrimers ihärdiga snarkningar.

  Det blir mycket tid med sig själv och de egna tankarna. Vad man har med sig i bagaget präglar i stor utsträckning vilken pilgrimsfärd man får. En del är man förberedd på, kanske har man valt att just pilgrimsvandra för att bearbeta något särskilt man varit med om. Annat kommer mer oväntat, kanske det triggas igång av möten på vägen?

  Också är det ju det där med mötet med själva vägen! Hur vägen utmanar och tvingar mig att möta sidor av mig själv som jag inte var så medveten om. Hur andra pilgrimers förträfflighet skaver mot min inre osäkerhet. Hur lokalbefolkning blickar kan tolkas som anklagelser eller uppmuntran helt beroende på vad jag själv bär med mig i mitt inre.

  Jag märker att vandringen riskerar att bli ett race för att säkert få sovplats där jag tänkt mig stanna för natten. Inser att jag måste jobba med mig själv för att öva min tillit och kunna släppa alla sådana tankar. Hur jag får öva på att vandra långsamt och ta mig tid att svalka fötterna i en bäck eller stanna upp och verkligen njuta av en vacker plats. Hur vandring genom städers bullriga miljö påverkar mig och hur jag kan hitta strategier för att klara det bättre.

  Jag får nåden att upptäcka vilket fantastiskt skyddsnät av änglar (ofta förklädda till lokalbefolkning) som kantar vägen och dyker upp precis när allt tycktes övermäktigt och hopplöst.

  Hur både den fysiska och inre styrkan plötsligt finns där i ett mått jag inte kunnat förvänta mig och hur tilliten till både Gud och människor känns mer självklar än den någonsin gjort förut.

  Så en dag står jag där vid målet. Målet, som aldrig känts så viktigt och som jag inte ens under vandringen tänkt så mycket på. Plötsligt fyller det mig med en mängd känslor och förvånad konstaterar jag att jag blir alldeles rörd.

   

  Men så kommer frågan oundvikligen: Vad är målet? Egentligen? Är inte hela livet en pilgrimsvandring?

  Åsa Gunnarsson är vandrande waldorflärare och teolog,

  som gärna hittas med jord under naglarna eller ull mellan fingrarna.

   

  Foto: Åsa Gunnarsson

  << Föregående inlägg - Nästa inlägg >>

All Posts
×
×
Terms & Conditions
Jag samtycker till att ni behandlar mina personuppgifter för att kunna kontakta mig och skapa en ritning. Uppgifterna du lämnar här lagras säkert i vår databas och överförs till den samarbetspartner som är direkt involverade i leverans av er produkt. Meddelandet sparas som längst i tolv månader. Om ingen order har skapats så rensas uppgifterna. Mer information om hur vi hanterar personuppgifter finns att läsa i vår integritetspolicy.
×
Privacy Policy
Integritetspolicy Till Minne av Livet - Waysidestories OU 
Till Minne av Livet värnar om dig som kund, vilket bland annat innebär att vi hanterar dina personuppgifter på ett sätt som tar hänsyn till din integritet. I denna integritetspolicy beskrivs vilka personuppgifter vi samlar in från dig genom våra interaktioner med dig samt hur vi använder dessa uppgifter. Integritetspolicyn beskriver även dina rättigheter gentemot oss och hur du kan göra dina rättigheter gällande. Du kan alltid kontakta oss om du har frågor kring integritetsskydd och behandling av personuppgifter genom att skicka ett e-postmeddelande till info@tillminneavlivet.se eller ringa kundtjänst på telefon 08-673 50 00

Denna policy gäller för alla personuppgifter som samlas in i samband med att du: 
Lämnar dina kontaktuppgifter och andra personuppgifter via personlig kontakt med oss
Fyller i dina kontaktuppgifter digitalt på någon av vår webbplats.

Vad är personuppgifter och vad är en behandling av personuppgifter?
Personuppgifter är all slags information som direkt eller indirekt kan knytas till en person som är i livet. Exempel på personuppgifter är namn, personnummer, adress, e-postadress, telefonnummer, bild, köphistorik etc. En behandling av personuppgifter är allt som görs med dem, exempelvis insamling, bearbetning, ändring, lagring, läsning, utlämning, avidentifiering eller radering.

Hur använder vi personuppgifter?
Till Minne av Livet behandlar personuppgifter i syfte att sälja produkter i webshopen, t.ex. för att administrera beställningar och leveranser samt hantera reklamations- och garantiärenden. Behandlingen är nödvändig för att vi ska kunna fullgöra våra åtaganden enligt köpeavtalet. Om uppgifterna inte lämnas kan våra åtaganden inte fullgöras och vi tvingas därför neka dig köpet. De personuppgifter som behandlas är identitetsuppgifter, t.ex. namn och personnummer, kontaktuppgifter, t.ex. postadress, telefonnummer och e-postadress, samt köpinformation, t.ex. beställda produkter och ordersumma. Om ingen order har skrivits på inom ett år efter förfrågan kommer uppgifterna att raderas. Personuppgifterna gällande ett avtal som har slutit mellan Till Minne av Livet och kund sparas i syfte att hantera eventuella reklamations- och garantiärenden.

Till Minne av Livet behandlar personuppgifter i syfte att fullgöra rättsliga förpliktelser som att följa tillämplig lagstiftning, t.ex. bokföringslag och GDPR. De personuppgifter som behandlas är identitetsuppgifter, t.ex. namn, kontaktuppgifter, t.ex. adress, köpinformation, t.ex. köptidpunkt, artikelnummer och ordersumma. Personuppgifterna bevaras i 7 år enligt bokföringslagen.

Hur samlar vi in personuppgifter?
Till Minne av Livet erbjuder dig möjlighet att via våra webbplats beställa gravstenar från oss. Via vår webbplats samlar vi in information om ditt namn, uppgifter hur du kan bli kontaktad och information som även är nödvändig för fakturering.
Data som samlas in automatiskt när du besöker någon av våra webbplatser
Vi använder oss av så kallade Cookies för att analysera trafiken på våra webbplatser. Bland annat antal besök, vilka sidor som besökts samt trafikkällor allt i syfte att förbättra användarupplevelsen för besökarna. Denna data är aggregerad och därför anonym. 
Vi använder oss också av cookies i vår marknadsföring för att vår annonsering ska bli så relevant som möjligt för våra kunder.

Mottagare av personuppgifter och anledningar till att vi delar dina personuppgifter
Till Minne av Livet delar dina personuppgifter med leverantörer eller underleverantörer för att fullgöra avtal gentemot dig. Vi delar dina personuppgifter med företag som hjälper oss med marknadsföring och IT-tjänster. När du tillhandahåller personuppgifter för ett köp delar vi dessa med banker och andra leverantörer av betalningstransaktioner och finansiella tjänster. Vi anlitar även företag för att tillhandahålla leverans av produkter som behöver tillgång till personuppgifter för att kunna tillhandahålla dessa tjänster. Vi kan likaså komma att lämna ut personuppgifter till myndigheter om vi är skyldiga att göra det enligt lag.

Ändamål med behandlingar av personuppgifter
När du registrerar dig för att bli kontaktad av oss, registreras dina lämnade uppgifter i våra affärssystem och om rådgivningen övergår till ett uppdrag sparar vi dina uppgifter så länge avtalsförhållandet löper med laglig grund såsom bokföringslagen, samtycke och intresseavvägning. Behandlingen är nödvändig för att fullgöra ett avtal i vilket den registrerade är part eller för att vidta åtgärder på begäran av den registrerade innan ett sådant avtal ingås.

Säkerhet
Till Minne av Livet skyddar dina personuppgifter genom tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder. För att förhindra obehörig åtkomst och för riktigheten hos informationen använder vi oss av kryptering när det gäller känsliga uppgifter, såsom uppgifter om personnummer.
Till Minne av Livet har interna riktlinjer för e-post som reglerar hur vi ska hantera e-post med personuppgifter, samt dokumenterade rutiner som reglerar gallring av e-post. För att kunna fullgöra vårt uppdrag behöver vi även skicka personuppgifter till våra samarbetspartners. Den e-post Till Minne av Livet skickar är krypterad, men mottagaren ansvarar för konfiguration av sitt system och därmed även att aktivera kryptering.

Hur begär jag registerutdrag, återkallar samtycke etc? 
Du har som privatperson rätt att kostnadsfritt, en gång per år, skriftligen begära att få ta del av vilka personuppgifter som behandlats av Till Minne av Livet. Du har rätt att när som helst begära rättelse av eventuella felaktiga eller ändrade personuppgifter och kan motsätta dig behandling av personuppgifter för marknadsförings-ändamål varpå uppgifterna spärras från sådan användning. Återkallande av samtycke kan göras genom kontakt med vår kundtjänst. 

Viktigt: din ansökan om registerutdrag ska innehålla namn och personnummer samt vara undertecknad för att kunna behandlas. Registerutdraget skickas sedan till din folkbokföringsadress för att säkerställa att informationen kommer fram till just dig. 

Märk kuvert "registerutdrag" 
Till Minne Av Live - Waysidestories OU
Viljandi maakond, Viljandi Linn, Lossi tn 22, 71003, Estland

e-mail: info@tillminneavlivet.se

Övrig upplysning: 
Företagets registreringsnummer i Estland är Waysidesto OU-EE14516535