Return to site

Gråtande begravningshorn i Ukraina

av Malin Skinnar

broken image

- Malin Skinnar -

Världens längsta trälurar från Karpatiska höglandet

Djupt inne i hjärtat av Hursul, i byn Sheshory i sydvästra Ukrainias högland, följs den döde av urålderliga ritualer genom byn på väg till kyrkogården. Byborna sägs ha en romantisk föreställningsvärld där även döden ses som vacker.

Det går ett sorgetåg genom byn. Begravningsföljet möts av ljudande toner från tre män som blåser i långa trälurar. Likt klagosång hörs gråtlika toner ur trästrupar över de sörjande. Var gång begravningsföljet stannar för att be, blåser de tre männen ur sina alphorn.

Avsaknaden av munstycke gör att ljudet inte riktigt kan kontrolleras. Det är starkt och omtumlande att stå nära en blåsare. På något vis är det som att styrkan av ljuden som frambringas är lika starkt som de känslor som härjar i bröstet vid sorg. Unga människor runt Hursul sägs ha frångått den Karpatiska traditionen då den grova intonationen känns främmande för ovana lyssnare.

broken image

Ljudet som frambringas är vanligen bara till för signaler herdar emellan men enligt seden även för att kungöra om bröllop, död eller begravning. Den här typen av trähorn i Ukraina sägs vara ett av de längsta alphorn i världen. Trembitahornet finns även i Polen, Slovakien och Rumänien.

broken image

Blåsarna stannar plötsligt till då begravningsföljet stannar för att be. Hornens dissonanser ljuder över nejden och tycks på ett märkligt vis lugna alla omkring. Kanske är det lättare att lämna jordelivet till Hursuls gråtande horn då gråten och hornen tycks tala samma språk.

broken image

Hutsul Funeral with Trembitas, en film av Valentyn Moroz

broken image
broken image
broken image
broken image
broken image